|KUMPULAN BLOG MFR
|RANGKAIAN MFR
|MISI MFR
|KOLEKSI TULISAN TOKOH
Sila baca tulisan dan ruang komen di sini, untuk faham susur galur perguruan ilmu makrifat yang sampai ke lepat : http://ulama.blogspot.com/2005/03/sheikh-fadhil-banten.html

Beberapa keratan komen yang menjelaskan susur galur perguruan dari Abu Darsan dapat saya kutip dalam beberapa komen seperti di bawah (klik atas gambar untuk saiz besar):


Kalau ikut artikel dan komen tersebut, ringkasnya susur galurnya adalah:

tariqat qadiriyah+tariqat naqsyabandiyah--->
sheikh fadhil banten (wirid khaujakan/ mufti peribadi sultan ibrahim johor)--->
kiyai salleh/ panglima selempang merah ( https://ms.wikipedia.org/wiki/Mohd_Salleh_bin_Abdul_Karim ) ---->
Abu Darsan / Pak Abu (difatwa sesat oleh JAKIM pada 1988 http://masjid.melaka.gov.my/muatturun/122014/PENYELEWENGAN_AJARAN_SESAT_2.ppt ) --->
Ariffin bin Ali/ Ayah pin/ Ayah Lepat --->
Lepat


Salah seorang teman seperguruan Ayah Lepat yang dipanggil Ibrahim Awang/ Ayah Chik/ Bang Chik/ Guru Yahu mengaku anak murid Abu Darsan yang telah disahkan sesat oleh JAKIM, telah dipanggil oleh JAIP kerana didakwa mengajar anak muridnya tak solat dan tak puasa, tapi dia tak mengaku malah sudi untuk berhenti mengajar dan pergi ke masjid beribadah (nampak tak modus operandinya sama dengan apa yang diterangkan Lepat, supaya tak membawa "susah" pada teman sepengajian).

Rujuk:
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2008&dt=0926&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0201&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm

Bagi anak-anak murid ayah Lepat, ayah Lepat adalah pengganti Abu Darsan dan bukannya Bang Chik. Ini diceritakan sendiri oleh Lepat, Pak Abu berkata pada ayahnya, Allah dan Rasul sendiri yang nak lantik ayah lepat jadi guru. Mengaku dapat mesej langsung dari Allah dan Rasul? Nampak tak kesesatannya sekarang?

Rujuk: https://www.facebook.com/video.php?v=805603059496228&pnref=story

Dan hasil kajian JAKIM ajaran Abu Darsan ada persamaan dengan ajaran Hasan Anak Rimau yang difatwa sesat pada 1971, dan ajaran Hasan Anak Rimau pula ada persamaan dengan ajaran sesat terawal, Ajaran Taslim yang dikesan pada 1870-an di Kg Seronok Bayan Lepas Pulau Pinang.

Mungkin Ayah Pin, ayah Lepat berbeza dengan Ayah Pin Kerajaan Langit Terengganu, tapi Ayah Pin, ayah Lepat berguru dengan pak Abu Darsan yang dah difatwa sesat pada 1988 yang ajarannya hampir sama dengan ajaran Hassan Anak Rimau yang difatwa sesat 1971 yang menjadi guru kepada Ayah Pin Kerajaan Langit Terengganu.

Kenali lanjut konsep ajarannya, dan anda akan dengar hampir serupa dengan apa yang diajar oleh Lepat dalam video-videonya: http://www.abuanasmadani.com/kenali-jauhi-ajaran-sesat-di-malaysia/

Jadi, masih ada lagi orang yang tak setuju Lepat membawa ajaran sesat?
Melainkan orang-orang yang menganggap JAKIM, JAIP dan segala jabatan agama di Malaysia yang membawa ajaran sesat.

Sekian.
mfr studio

1 komentar:

Hery Cen said...

Cuba tgok tafsiran surah Al Baqarah